Ekonomi

Gevaş Fasulyesi Kuraklık Nedeniyle Beklediği İlgiyi Göremedi

Van’ın Gevaş ilçesinde her yıl yüzlerce ton üretilen fasulye, bu yıl kuraklık nedeniyle beklenen talebi göremedi.

Gevaş’ın Güzelkonak İlçesi’nde üretilen ve her yıl il dışına gönderilen Gevaş fasulyesi, kuraklık ve susuzluk nedeniyle beklenen ilgiyi görmedi. Kuraklık nedeniyle verimin yüzde 70 oranında düştüğünü belirten çiftçiler, bu konuda yetkililerden destek istedi.

Güzelkonak Mahallesi’nde oturan Zahid Bayezit isimli üretici, çocukluğundan beri tarımla uğraştığını belirterek, “Dedelerimiz bu işi yaptı. Biz bu işi profesyonel olarak sürdürüyoruz. Şimdi 5 dönüme fasulye ektim. Yılda en az 10-12 ton verim var ama bu yıl kuraklık nedeniyle verim yüzde 70 azaldı” dedi.

Kılçık oranı yok denecek kadar az olduğu için Gevaş fasulyesinin vatandaşların damak zevkine hitap ettiğini vurgulayan Bayezit, “Gevaş fasulyesinin lezzetinde toprak ve suyun da etkisi var. Bazı fasulyelerde kılçık oranı yüksek. Bu hem fasulyenin tadını azaltır hem de verim kaybına neden olur.” sözlerini kullandı.

Gevaş fasulyesinin Türkiye’nin her yerine gönderildiğini belirten Bayezit, “Bitlis, Malatya ve Trabzon başta olmak üzere Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Hatta bazı çiftçi arkadaşlarımızı Rusya’ya gönderdik.”

Sena Bayezit isimli bir üretici, Gevaş fasulyesinin özellikle sulu yemeklerde kullanıldığını belirterek, “Gevaş fasulyesi genellikle sulu yemeklerde kullanılıyor. Kuru yemeklerde pek tercih edilmiyor. Gevaş fasulyesi ayrıca turşularda da kullanılıyor” dedi.

Bu yıl kuraklık nedeniyle fasulye rekoltesinde düşüş yaşandığını ifade eden Bayezit, “Geçmiş yıllarda işimiz daha zordu. Çünkü eskiden buraya daha sık gelirdik. Bu yıl su kaynaklarında büyük bir azalma var. .Fazla sulanmadığı için verim düştü.Haftada bir de gelebiliyoruz.” . – KAMYONET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu