Haber

İMARET GELENEĞİ EDİRNE’NİN ÖDÜLLÜ MÜZESİNDE AŞURE DAĞITIMIYLA DEVAM EDİYOR

Osmanlı ‘imaret’ geleneğinin devam ettiği Edirne’deki 2. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi Yahya Baba Mutfağında, Cuma namazının ardından vatandaşlara Muharrem ayı için hazırlanan yaklaşık 1500 kişilik aşure dağıtıldı. Müze Müdürü Ruhi Pehlivancık, “Aşure bizim medeniyetimizin güzel örneklerinden biridir. Pek çok farklı lezzetin ortasında buluştuğu ve ahenkle ortaya yepyeni bir lezzetin çıktığı bir lezzet. Kendi kültürümüzü de anlatmasının bizim için çok değerli olduğunu söyledi.

Edirne’de 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ödüllü 2. ihtiyaç resmedilmiştir. ziyaretçilere açıldı. Müzede dönemin külliye mutfağında kullanılan araç ve gereçler ile mutfakta çalışan figürler halkın beğenisine sunuldu. Osmanlı döneminde aşevi geleneğini yaşatmak isteyen müze yönetimi harekete geçerek ilk etapta haftada bir lokma dağıtmaya başladı. Haftada 6 güne çıkarılan lokma dağıtımına hayırseverler erzak yardımı ile destek verince ortaya tamamen gönüllülüğe dayalı bir sistem çıktı.

‘TAMAMEN SAHİBİNİN YARDIMIYLA İNŞA EDİLMİŞTİR’

Müze yönetiminin sürdürdüğü aşevi geleneği kapsamında 1500 kişiye Muharrem münasebetiyle Cuma namazından sonra aşure ikram edildi. Yahya Baba’nın Mutfağı girişinde sıraya giren vatandaşlar ücretsiz olarak ikram edilen aşureyi aldı. Müze Müdürü Ruhi Pehlivancık, 3 yıl önce göreve başladığımızda lokma ve aşure geleneğimizi harekete geçirdiğimizi söyledi. Haftada 1 gün olarak başlayan etkinliklerimiz artık haftada 6 güne yayılmıştır. İşte çok değerli olan şey; Buradaki faaliyetleri devlet bütçesini kullanmadan, tamamen hayırseverlerin yaptığı erzakla yürütüyoruz. Ücretsiz yemekler bu formda dağıtılır. Bugünkü Aşure programı da bunun simgesidir dedi.

Aşure’nin medeniyetin en güzel örneklerinden biri olduğunu ifade eden Pehlivancık, Aşure’nin bizim medeniyetimizin güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi. Pek çok farklı lezzetin ortada buluştuğu ve uyum içinde ortaya özgün bir lezzetin çıktığı bir lezzet. Bu nedenle kültürümüzü anlatması bizim için çok değerlidir. Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdik. İnşallah seneye de Muharrem Aşuremizi dağıtmaya devam edeceğiz. Yaklaşık 1500 kişilik yemek yaptık. Gördüğünüz gibi sıra devam ediyor. İnşallah hafta sonu da ziyaretçilerimize aşure dağıtmaya devam edeceğiz. Bundan çok daha fazlasını yaptık dedi.

kagithaneajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu